2011. november 30., szerda

További CBA-hírek

Az új Kollektív Szerződés teljes szövege még nincs kész, de a legvitatottabb részével, a drafttal kapcsolatban újabb információk láttak napvilágot.

Jim Callis cikke nyomán az első és legfontosabb pont: nem lehet kijátszani a rendszert azzal, hogy nem igazolom le az első körös választottamat és a neki szánt pénzt másokra elköltöm. Ha valamelyik választottját nem igazolja le egy csapat, a rá költhető pénz eltűnik, nem lehet másokra azt felhasználni.

A korábbi pozitív hírekkel ellentétben nem 200 millió, hanem inkább 185 millió körül lesz a csapatok által az első tíz körben összesen elkölthető pénz. Ezzel kapcsolatban meglehetősen nagy az elégedetlenség a GM-ek körében.

Ritkán felvetődő kérdés volt, hogy ha egy játékos megakad az orvosi vizsgálaton, mi történik vele. Mostantól ez szabályozva lesz: az adott draftpozícióhoz tartozó összeg 40%-át kell ajánlani, különben a játékos szabadon igazolható lesz a többi 29 csapat számára is. R.A. Dickey anno 810 ezer dollárt kapott volna a Rangerstől, de miután meglátták, hogy nincs UCL a jobb könyökében, 75 ezer dollárt adtak csak neki. Az új szabályok szerint ezt Dickey elutasíthatta volna és mindenki számára elérhetővé vált volna.

A minor ligásokkal foglalkozó szakértők egyik legkönnyebben orvosolható aggálya, a késői határidő (augusztus közepe, idén 15-e) meg lett szüntetve. 2012-ben július 13-ig kell minden draftolttal megegyezni (kivéve a senior egyetemistákat, de akit július 13. után igazolnak le, az valószínűleg csak hiányposztra kell) és végre nem éjfél, hanem délután 5 óráig van idejük a csapatoknak. Ez semmit nem fog változtatni a korábbiakban megszokottakon, a legjobbak véleményem szerint továbbra is az utolsó pillanatban fognak megegyezni a csapatukkal, de így egy hónappal korábban elkezdhetnek játszani az alsóbb osztályú profi csapatokban.

Mostantól nem kell titkolni a csapatoknak, ha valakit az ajánlottnál több pénzért igazoltak le. Korábban a liga azon meggyőződésében, hogy ha nem derülnek ki az összegek, nem fognak annyit költeni a csapatok, nem engedte bejelenteni a megegyezéseket jóval a határidő előtt. Persze az új rendszer miatt nem is lesznek akkora eltérések az ajánlott és tényleges összegek között, legalább nem kell nyomoznia majd az újságíróknak azt, hogy ki az, akivel már megegyeztek, csak még nem lehet hivatalos a megállapodás.

A Competitive Lottery-n megszerzett draftjogok cserélhetőek, de csak egyszer, harmadik csapatnak tovább nem adhatók és csak az alapszakasz ideje alatt lehet velük üzletelni. Csak pénzért nem lehet eladni őket, de be lehet vonni őket olyan cserékbe, ahol pénz is áramlik a csapatok között. Mint eddig is, az ilyen nagyobb pénzmozgással járó cseréket külön engedélyeztetni kell a ligával.

Két évre növekedik az az időszak, amíg a csapat újra megkapja - csak az első három körben - azt a draftcédulát, amellyel draftolt játékosával nem tudott megegyezni. Például 2011-ben a Toronto nem igazolta le az első körösét, a 21. helyen draftolt Tyler Beede-t. Emiatt 2012-ben a 22. helyen kapnak egy kompenzációs draftjogot. Ha az új joggal draftolt játékossal sem tudnak megegyezni, még a 2013-ra draftra is kapni fognak egy draftcédulát, ellenben az eddigi szabállyal, mely szerint csak a 2012-es draftra járt volna a kompenzáció.

A legegyszerűbb kiskapu tehát, mint kiderült, nem létezik. Ettől függetlenül számíthatunk majd júliusban meglepetésekre, mert ha nem is ólajtó méretű, de egérlyuknyi kiskapuk mindig vannak.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése