2011. december 13., kedd

Inog a Wilpon-uralom

A New York Times jelentése szerint újabb kölcsönt vett fel a Mets tulajdonosi köre, ezúttal 40 millió dollárt a Bank of Americatól. Bár a csapat közleménye szerint a kisebbségi tulajdonosok bevonása (200 millió dollárnyi befektetést várnak; 20 vagy 30 millió dollárért be lehet szállni a csapatba; döntési hatalom nem jár; a befektetők 6 év múlva (évi 3%-os) visszakaphatják a pénzüket) jól halad, az ütem láthatóan mégsem érte el a kívánt szintet. A mostani kölcsön a hivatalos álláspont szerint rövidtávú, csak arra az időszakra kellett, amíg a kisebbségi tulajdonosi csomagok értékesítése kellően be nem indul.

A Times forrásai szerint, ha nem sikerül tavaszra összehozni a kellő számú kisebbségi tulajdonost, nem kizárható, hogy a jelenlegi tulajdonosoknak (a Wilpon család és Fred Wilpon sógora, Saul Katz) szembe kell nézniük a csapat eladásával.

Az MLB komisszár, Bud Selig, ezt a kölcsönt is jóváhagyta (meglehetősen jobb viszonyt ápol Fred Wilponnal, mint Frank McCourttal, a Dodgers jelenlegi tulajdonosával), de kérdés meddig lesz türelmes a liga egyik legnagyobb piacán tevékenykedő csapat eladósodó tulajdonosával.



Eközben meglepő fordulat várhat az AL Westre. Nem elég, hogy az Angels szombaton bemutatta két nagy igazolását és a hírek szerint hatalmas TV-szerződést kötöttek a FOX-szal (20 évre 3 milliárd dollár), az elmúlt két nagydöntő vesztese, a Texas Rangers (akik tavaly kötötték meg óriási TV-szerződésüket, mely így is csak feleakkora, mint az új Angels-szerződés) a hírek szerint mégsem költekezhet olyan szabadon, mint azt sokan vélték.

A FOX Sports kétfejű riporterminotaurusza, Rosenthal és Morosi jelenti, hogy sem Prince Fielder (akinél jobban egyik idei szabadügynök sem passzolna Texasba), sem Yu Darvish nem opció Jon Daniels és csapata számára és nem csak a józan észre hagyatkozva, hanem komoly pénzügyi okokból is fordultak inkább a trade market felé.

A sok ok egyike, hogy míg az Angels már 2012-ben kapja az emelt gázsit a televíziótól, a Rangers csak 2015-től. A csapat fizetési listája alsó hangon is 10-13 millió dollárral fog emelkedni 2011-hez képest. Leginkább - ez az én meglátásom - arról van szó, hogy a tulajdonosok az elmúlt két év kiváló eredményeit és az ezek miatt megnövekvő bevételeket látva megpróbálnak realizálni egy kis extra profitot. Emellett természetesen az is szerepet játszik, hogy a Rangers utánpótlása nagyon jónak tekinthető, így valóban járható út a fiatalok beépítése vagy elcserélése olyan, korlátozott jövedelmű játékosokért, akik nem terhelik meg a fizetési listát.



Magyar idő szerint ma reggel 6 óráig kellett a 40-es keretben lévőknek szerződést ajánlani. Akikre csapatuk nem tart igényt, szabadon igazolhatók. A lista:

RHP Fabio Castillo (Rangers) *
RHP Dan Cortes (Mariners) *
RHP Willie Eyre (Orioles)
RHP Clay Hensley (Marlins)
LHP Rich Hill (Sox)
LHP Hong-Chih Kuo (Dodgers)
LHP Aaron Laffey (Royals)
LHP Jose Mijares (Twis)
RHP Peter Moylan (Braves)
RHP Micah Owings (Diamondbacks)
LHP Jo-Jo Reyes (Orioles)
LHP Joe Saunders (Diamondbacks)
LHP Doug Slaten (Nationals)
RHP Andy Sonnanstine (Rays)

C-R Chris Gimenez (Mariners) *
C-S Koyie Hill (Cubs)
C-S Jason Jaramillo (Pirates) *
C-R Ronny Paulino (Mets)
C-R Eli Whiteside (Giants)

2B-S Brooks Conrad (Braves) *
2B-R Jeff Keppinger (Giants)
2B-L Will Rhymes (Tigers) *

SS-R Pedro Ciriaco (Pirates) *
SS-R Ryan Theriot (Cardinals)

OF-L Mike Baxter (Mets) *
OF-R Cole Garner (Rockies) *

LF-L Jeremy Hermida (Padres)
LF-L Luke Scott (Orioles)
LF-R Ryan Spilborghs (Rockies)

* még nem volt jogosult arbitrációra

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése