2012. június 19., kedd

Draft GyIK

Az aktuális, majdnem jubileumi HBF Pubcastben a fiúk beszéltek a draftról és mivel én eddig csak az új Kollektív Szerződés által hozott változásokról írtam, úgy gondoltam itt az ideje összeszedni a fontosabb tudnivalókat.

Mi az a draft?

Az MLB-ben minden év júniusában tartják az amatőr játékosok draftolását. A 30 csapat 40(!) körön át választja a fiatalokat. Azért ilyen sokat, mert fel kell tölteni a szezonjukat ilyentájt kezdő short-season farmcsapatok kereteit.

Kiket választhatnak ki?

Amerikai, kanadai és puerto ricoi srácokból lehet válogatni, a következő korosztályokból: végzős középiskolások, harmad- és negyedéves egyetemisták. Tehát ha egy nagy tehetséget középiskola után nem draftoltak (kizárt) vagy nem írt alá a major ligás csapathoz (sokszor előfordul, pl. Gerrit Cole, a 2011-es 1/1-es középiskola után (2008-ban) nem fogadta el a Yankees ajánlatát és egyetemre ment), akkor őt csak három év múlva lehet újra draftolni.

Hogyan zajlik a draft?

Mint minden jó szocialista rendszerben amerikai draftrendszerben, a leggyengébbnek jár a legnagyobb segítség, tehát az előző évi sorrend fordítottja alapján követik egymást a csapatok. Lehet pickeket bukni kellően jó szabadügynökök leigazolásával és pickeket nyerni, ha kellően jó szabadügynökök távoznak a csapattól, ráadásul mostantól akkor is járnak extra pickek egy csapatnak, ha hátrányos helyzetű, mert kis népességű TV-piacon játszik.

Mi történik a draft után?

A csapatok és kiválasztott játékosaik felveszik egymással a kapcsolatot és a játékos tanácsadójának közreműködésével (magyarul ügynök, de hivatalosan az amatőrök nem fogadhatnak ügynököt, míg alá nem írnak, ugyanis az NCAA kizárja őket) megpróbálnak megegyezni az aláírási bónusz összegében. A végzős egyetemisták kezében nem sok ütőkártya van, hiszen ha nem írnak alá egy alacsony összegért, mehetnek rakodónak a Tesco amerikai megfelelőjébe. A többieknek van tárgyalási alapja, hiszen fenyegethetik a csapatot azzal, hogy inkább mennek játszani egy egyetemre.

Milyen nagyságrendbe esnek az aláírási bónuszok?

Több millió dollártól ezer dollárig terjed a skála. Értelemszerűen minél előrébb draftolnak valakit, az annál jobb játékos és annál több pénzt fog kapni. A mostani rendszerben az MLB az első 10 kör mindegyik pickjéhez megfogalmaz egy ajánlást (idén pl. az 1/1-es drafthelyhez 6,2 millió dollár volt a javasolt bónusz összege, míg a harmadik kör első pickjének már "csak" 495 200 dollár), amit a csapatoknak nem kötelessége betartani, de összességében jelentősen nem szabad eltérniük tőlük vagy lesz nemulass.

Büntetik a jelentősen eltérő csapatokat?

Igen. Az első tíz körben egy csapat által birtokolt pickekhez tartozó javasolt bónuszokat összeadják, ez a csapat "draft cap"-je. Ahogy a csapat leigazolja a draftoltjait, jelentik a liga felé, hogy mennyi volt az aláírási bónusz és az igazolási periódus végén (július eleje) a liga megállapítja, hogy mennyit költött a csapat a drafton. Ha ez a cap értéke alatt marad, akkor nincs semmi. Ha legfeljebb 5%-kal túllépi a határt, a különbözet 75%-át be kell fizetni a liga kasszájába. (Ha 5-10% az eltérés, fizetni kell a luxusadót és a csapat elveszíti a következő évi első körös draftjogát. 10-15%-nál 100%-os a luxusadó és a következő évben az első és második körös pickeket is bukja a csapat. 15% felett 100%-os luxusadó és a következő két évben elveszíti az első körös cetlit a csapat.)

Hogy veszik itt figyelembe a 10. kör után draftoltakat, ha ott a liga nem javasol semmit?

A 10. kört követően a javasolt összeg 100 000 dollár, ha egy csapat egy pick esetén ezt túllépi, a különbözet hozzáadódik a számított költekezéshez.

Hogyan lehet ezt kijátszani?

Kifejezetten kijátszani nem lehet. Evidensnek tűnhet az a stratégia, amiben a csapat az első körös pickjét nem igazolja le és máris többet költhet a többi kiválasztottjára, mint a javasolt összeg. Ezt úgy hárítják el, hogy ha egy picket nem igazol le a csapat, a hozzá javasolt összeg levonódik a draft capből.

Ebből viszont következik egy olyan stratégia, amit több csapat is használt most júniusban. Ha a cél az, hogy minél több olyan srácot draftoljon egy csapat, akikből sztárjátékos is lehet, nem csak maximum egy csere shortstop, akkor számolni kell azzal, hogy az ilyen tehetségek sok pénzt akarnak, függetlenül attól, hogy hányadikként draftolták őket. Ehhez a pénzt úgy csoportosították át a csapatok, hogy az 5-10. körökben olyan kevésbé tehetséges végzős egyetemistákat választottak, akik egy 10 000 dolláros csekkért cserébe boldogan aláírtak. A draft cap így nem csökken, de a többiekre költhető pénz növekszik azzal, hogy itt-ott spóroltak.

Hogy az egyes csapatok éppen hogy állnak a draft cap tekintetében, remekül követhető a Baseball America honlapján, itt. A csapatok nevére kattintva olvashatóak a draftolt emberek nevei, mennyi az adott pickhez javasolt bónusz, kit igazoltak már le, illetve egy összesítés, hogy eddig mennyit spórolt vagy költekezett túl a csapat.

Mi történik egy játékossal, ha aláírt?

Irány az extended spring training a csapat floridai/arizonai edzőközpontjában, majd egy hosszabb-rövidebb (pár naptól pár hétig terjedhet, vagy ennél is több, ha sérült) időszak után beosztják egy farmcsapatba, általában egy short-season csapatba, ahol 1-2 éve draftolt srácok ellen rákaphat a profi baseball és a heti 6-7 meccs ízére. Attól függően, hogy mennyire kész játékos és mennyire jól teljesít, lépkedhet fel a ranglétrán a full-season csapatokon keresztül egészen a Show-ig.

A középiskolásként érkezett játékosoknak értelemszerűen akár 4-5 év is eltelhet, amíg eljutnak a nagyok közé, míg az egyetemről érkező, már tapasztaltabb srácok akár 1-2 év után már dörömbölnek az ajtón. Kivételes esetekben, amikor az egyetemről érkező játékos annyira "kész", azonnal vagy még az aktuális idényben bemtatkozik a major ligákban, példának okáért Mike Leake, a Reds kezdő dobója 2010-ben egyből a draftról érkezett a Cincy keretébe, míg a White Sox-ban dobó Chris Sale pár meccs után már a Chicago bullpenjében találta magát.

A fent említett 1-2 év tehát nem örök érvényű szabály, ahogy a fiataloknak írt 4-5 év sem, hiszen például Bryce Harper (akit bár nem középsuliból, hanem junior college-ból draftoltak) hiába nem volt még 18 éves mikor draftolták 2010-ben, idén már ott van a Washingtonban és 19 évesen All-Star is lehet.

A másik véglet is létezik, attól még hogy valaki nagy tehetségnek van kikiáltva, hozzáállás, fejlődés megállása vagy egyéb okok miatt simán elképzelhető, hogy nem váltja be a hozzá fűzött reményeket és be sem tud mutatkozni a major ligákban.

Ha nem a draftról, akkor honnan az a rengeteg latin játékos?

Akik nem a drafton keresztül érkeznek és nem japánok (és így a posting systemen keresztül érkeznek a ligába), őket szabadon le lehet igazolni, igazi verseny van. Ha egy tehetséges gyerekre ráakad egy csapat scoutja, igyekszik elrejteni őt a többiek elől vagy ha nagy hírű srácról van szó, igyekszik a scout jó viszonyba kerülni a fiú körüli emberekkel (apuka, anyuka, a srácot promótáló, bemutató meccsekre utaztató, edzéseit finanszírozó "buscon"; utóbbi gyakran az aláírási pénz akár felét is zsebre teszi amikor nyélbe ütnek egy üzletet), hogy ő és a csapata tudják megszerezni a tehetséges játékost.

Nemcsak a Latin-Amerikából érkeznek így a játékosok, hanem Európából és a Távol-Keletről is.

A draftot sok szabály övezi, itt is van valami vagy európai fociban látott módon csecsemőket is le lehet igazolni?

Egy nemzetközi igazolási periódus július 2-től a következő év július 1-ig tart. Az adott időszakban azokat olyan játékosokat lehet leigazolni, akik a kezdőnapon, július 2-án már betöltötték a 16. életévüket (tehát két évvel fiatalabban, mint a draftról "beszerezhető" tehetségeket).

Idén júliustól kezdve a liga ezekre az igazolásokra is limitet állapít meg, eltérő nagysággal; a legnagyobb büdzsével a tavaly legrosszabb, a legkisebbel a tavaly legjobban teljesített csapat dolgozhat. Érdekesség, hogy a büdzsé egy részét el lehet cserélni a csapatok között. Ez az egyetlen olyan drafttal és amatőr igazolásokkal kapcsolatos jog/cetli/pénz, amit a baseballban cserélni lehet.*

* Illetve jövőre már lesznek olyan draftpickek, amit a gyenge TV-piacokon tevékenykedő csapatok között osztanak szét, ezek a pickek úgy tudom szintén cserélhetőek lesznek, de részletes információt erről még nem olvastam.


Várom a további kérdéseket, illetve ha valami lényeges még eszembe jut akkor frissítem a posztot.

1 megjegyzés: